Българска фирма е доставявала аспержи на хотел Риц в Лондон през 1936 г.

Българска фирма е доставявала аспержи на хотел Риц в Лондон през 1936 г.

На 3-ти април 1899 г. във Варна е поставено началото на първата българска консерва фабрика. В продължение на две години преди това, младият предприемач Пантелей Генов е изучавал занаята за производството на консервирани храни като работник във фабрики в Белгия и Франция. 

Първоначално начинанието среща редица трудности ‒ недоверие от потребителя, недостиг на суровини и др., но Генов не се отказва. Просто премества производството в Пловдив. Успехът не закъснява ‒ след Първата световна война висококачествените зеленчукови и плодови консерви с търговската марка “Хубавата градинарка" се налагат не само на българския, но и на чуждестранния пазар. 

Любопитен факт е, че през 1936 г. за ресторанта на елитния лондонски хотел “Риц" са доставени 10 тона български аспержи, произведени в Катуница и консервирани във фабриката на Генов.

Примерът на пловдивския индустриалец Панталей Генов не остава незабелязан, както от други предприемчиви българи, така и от държавниците ни по онова време. Комбинацията от предприемчивост и целенасочена държавна политика дава резултат ‒ през 1939 г. броят на консервните фабрики е над 100.
Изграден е един проспериращ бранш, който става символ и на социалистическа България; развива се и днес като синоним на утвърдено качество, включително за пазарите на Европа, САЩ, Япония и др.


Последни

Lifestyle

Изцяло новият LEXUS ES премася стила, лукса и изтънчеността на седна на още по-високо ниво

Lifestyle Новини

Ferrari 296 Speciale е с по-ниско тегло и повече мощност

Lifestyle

Casavino прави Taste Champagne & Sparkling Wines

Lifestyle Новини

Chanel избра езерото Комо за новата си колекция

Новини Хотели

Вижте класацията на най-добрите хотели в света за 2025 г.

Новини Събития

Тайната на луксозния туризъм